چگونه تصمیم می گیریم که در حالات بخصوص، به چه بتنی احتیاج داریم؟ خصوصیات لازم برای بتن سخت شده توسط طراح سازه مشخص می شود خصوصیات بتن تازه با توجه به نوع ساختمان و تکنیکهای اجرا و حمل بتن، تعیین می گردد
دانلود مقاله رشته عمران
طرح اختلاط بتن
مقدمه
چگونه تصمیم می گیریم که در حالات بخصوص، به چه بتنی احتیاج داریم؟ خصوصیات لازم برای بتن سخت شده توسط طراح سازه مشخص می شود خصوصیات بتن تازه با توجه به نوع ساختمان و تکنیکهای اجرا و حمل بتن، تعیین می گردد. این دو گروه مشخصات به همراه در نظر گرفتن درجه کنترل قابل اعمال در کارگاه، امکان تعیین نسبت اجزاء مخلوط بتن را فرام می سازند. بنابراین این طرح اختلاط را می توان به این صورت تعریف نمود: روند انتخاب اجزاء مناسب برای بتن ، و تعیین مقادیر نسبی آنها به منظور تولید بتنی اقتصادی که دارای خصوصیات مشخصی ، مانند کارایی، مقاومت و پایائی باشد .
در این جا می خواهیم عوامل مهمی را که در روند طرح اختلاط به حساب آورده می شوند، خلاصه نماییم، امروزه، مخلوط های طرح شده ، که مورد استفاده قرار می گیرند. این مشخصات معمولاً حداکثر نسبت آب به سیمان، حداقل مقدار سیمان، حداقل مقاومت، حداقل کارایی، حداکثر اندازه دانه ها و قرار گرفتن درصد هوا در یک محدوده مشخص می باشند.
لازم به توضیح است که طرح به معنای دقیق آن امکان پذیر نمی باشد. زیرا مصالح مورد استفاده از جنبه های مختلف متغیر می باشند و بعضی از خصوصیات آنها را نمی توان به صورت کمی ارزیابی نمود. بنابراین ما در واقع کاری بیش از یک حدس هوشمندانه در مورد ترکیب بهینه اجزاء، براساس روابط بدست آمده انجام نمی دهیم. لذا ، تعجب آور نیست که به منظور رسیدن به یک مخروط رضایتبخش باید نسبتهای بدست آمده را با ساخت مخلوط های آزمایشی ، کنترل نموده و در صورت لزوم تغییرات مناسبی در نسبتهای اجزاء اعمال کنیم تا به یک مخلوط رضایت بخش برسیم.
در قسمتهای بعد ، موضوع بحث روی روش طرح اختلاط برای بتن های معمولی که توسط ACI211.1 – 81 توصیه شده ، متمرکز خواهد بود. در ACI211.1 – 81 در مورد طرح اختلاط بتن های سنگین و بتن های حجیم نیز بحث شده است.
کلمات کلیدی:
طرح اختلاط
اختلاط بتن
تكنولوژی بتن
عواملی که باید در نظر گرفت
در این قسمت عوامل فنی و اقتصادی و فرایند ارزیابی مقادیر مخلوط بطور مختصر بررسی می شوند. در واقع همیشه لازم است مقاومت بتن در نظر گرفته شود. قیمت واقعی بتن با مصالح لازم برای تولید بتنی با مقاومت متوسط مشخص شده، متناسب می باشد. آنچه توسط طراح سازه تعیین می شود، حداقل مقاومت میباشد.معمولاً مقاومت لازم برای اهداف سازه ای ، در سن 28 روزه لازم می باشد ، اما ممکن است ملاحظات دیگری در ارتباط با مقاومت بتن در سنین دیگر نیز مطرح باشد (مانند زمان برداشتن قالبها). تغییر پذیری قابل قبول یا مشخص شده ، مقاومت متوسط طرح را تعیین می نماید. با بکار گیری تکنیکهای کنترل کیفیت، می توان تغییرات مقاومت را به حداقل رسانید، طوری که کمترین مقاومت متوسط برای حداقل مقاومت مقرر، لازم باشد. به هر حال باید هزینه اجرای یک طرح کنترل کیفیت استادانه، با صرفه جوئی ممکن در سیمان در نتیجه کاهش مقاومت متوسط مقایسه شود.
فهرست مطالب
طرح اختلاط 2
عواملی که باید در نظر گرفت 4
نسبت آب به سیمان 4
جدول 1 ـ رابطه بین نسبت آب به سیمان و مقاومت فشاری متوسط بتن طبق 5
شکل 1 ـ رابطه بین مقاومت فشاری و نسبت آب آزاد به سیمان برای استفاده از روش طرح مخلوط انگلیسی 6
پایایی 9
کارایی و مقدار آب 10
اسلامپ های توصیه شده برای انواع مختلف ساختمانها طبق ACI 211.1 – 81 11
ضرایب اصلاح مقدار آب و مصالح چسباننه در موارد استفاده از خاکستر بادی PFA 13
انتخاب سنگدانه ها 13
جدول ـ دانه بندی های مطلوب برای درشت دانه هایی با بزرگترین اندازه های اسمی 15
جدول ـ نمونه ای از دانه بندی بخش های درشت دانه شکسته که قرار است برای رسیدن به یک دانه بندی مطلوب جهت بتن حجیم ، آمیخته شوند. 17
مقدار سیمان 20
جدول ـ تخمین اولیه از وزن حجمی بتن تازه طبق ACI211.1 – 81 23
شکل 3 ـ تخمین وزنی حجمی بتن تازه کاملاً متراکم 26
مثال ـ روش استاندارد انگلستان 30
طرح مخلوط دانه سبک 34
مثال 41